Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

ΣΧΕΔΙΟ (ΝΕΟΥ) ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ - ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ Ν. 1608/1950 : "ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ - ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ", του Τάκη Παπαδόπουλου, Δικηγόρου, Αντ/έδρου Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών

[Εισήγηση στην Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδας ]
Καλάβρυτα 20/09/2014
 
__________________________________________________________________________________
 
Ι.
Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο της αποσπασματικής και πολλές φορές αντικρουόμενης νομοθέτησης σε διάφορους κλάδους του δικαίου, πολύ δε περισσότερο στον τομέα του ποινικού δικαίου, με την θέσπιση διατάξεων που δεν φαίνεται να έχουν μεταξύ τους συνοχή, συνέπεια, και ρυθμό και δεν πείθουν εύκολα ότι αποτελούν μέρος μια γενικότερης προσπάθειας εκσυγχρονισμού του δικαϊκού μας συστήματος.
 
Όσον αφορά τον Ποινικό Κώδικα, γίνεται σήμερα μια ακόμα προσπάθεια αναμόρφωσης και συμμόρφωσής του με τα ισχύοντα διεθνώς. Είναι δε μια πολύ μεγάλη ευκαιρία να διαμορφωθεί ένας νέος Κώδικας, όπου θα ενσωματωθούν όλα τα βασικά για τη σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία εγκλήματα, με σεβασμό στις θεμελιώδεις αρχές της νομιμότητας, της αναλογικότητας και της επικουρικότητας.
 
Αν και είναι αλήθεια ότι παρόλο που ο ισχύων Ποινικός Κώδικας απηχεί σε πολύ μεγάλο μέρος του απόψεις του πρώτου μισού του προηγούμενου αιώνα, εμφανίζεται κατά βάση σύμφωνος με τις θεμελιώδεις αρχές του Ποινικού Δικαίου που έχουν κατοχυρωθεί σε μεταγενέστερα κείμενα αυξημένης τυπικής ισχύος, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και το ελληνικό Σύνταγμα του 1975, όπως ισχύει σήμερα. Ο ισχύων Ποινικός Κώδικας υιοθετεί κατά κανόνα τις αρχές του αντικειμενικού ποινικού δικαίου, με σεβασμό στις αρχές της νομιμότητας και της ενοχής. Παράλληλα, στο Ειδικό του Μέρος, η  κατάταξη των εγκλημάτων γίνεται σύμφωνα με τις επικρατούσες και σήμερα αντιλήψεις για τη διάκριση των αξιόποινων πράξεων με βάση το προσβαλλόμενο από αυτές έννομο αγαθό.
 
Είναι βέβαιο ότι σε κάθε επιχειρούμενη αλλαγή, πολλοί θα είναι αυτοί που θα επικροτήσουν ή θα αποδοκιμάσουν τις προτεινόμενες ρυθμίσεις. Τούτο είναι απολύτως υγιές, αρκεί τα κίνητρα της κριτικής να είναι υγιή και η κριτική να αντλεί και να εξαντλεί τα επιχειρήματά της στη Νομική Επιστήμη και όχι σε πολιτικά και κοινωνικά συμφέροντα ή οφέλη, πρόσκαιρα ή μη. Αρκεί βέβαια και ο σκοπός του Νομοθέτη να είναι εξίσου τίμιος και να έχει τον ίδιο προσανατολισμό, ήτοι τον εκσυγχρονισμό των ποινικών διατάξεων, την απάλειψη και κατάργηση απαρχαιωμένων νόμων και την βελτίωση των ισχυουσών διατάξεων, όπως αυτή αναδείχθηκε μέσα από την τριβή τους από τους νομικούς, τους δικηγόρους και τους δικαστές είτε στις δικαστικές αίθουσες είτε στην κοινωνία.

Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

"Quod ab initio non valet, in tractu temporis non convalescit: Νομική θεμελίωση της ασυμβατότητας της Οδηγίας 2006/24/ΕΚ προς το άρθρο 8 της ΕΣΔΑ με αναγωγή στα νομολογιακά προηγούμενα (stare decisis) του Δικαστηρίου του Στρασβούργου"

[της Κωνσταντία-Χριστίνας Π. Λαχανά, Υπ. Διδάκτορας Νομικής Σχολής ΑΠΘ, ΜΔΕ Ποινικών & Εγκληματολογικών Επιστημών ΑΠΘ]

H μελέτη περιστρέφεται γύρω από την τεκμηρίωση της ασυμφωνίας της Οδηγίας 2006/24/ΕΚ (σχετικά με την υποχρεωτική προληπτική διατήρηση των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων για εγκληματοκατασταλτικούς σκοπούς) προς το άρθρο 8 ΕΣΔΑ, εξαιτίας της μη πλήρωσης των τασσόμενων από τη δεύτερη παράγραφο του ίδιου άρθρου κριτηρίων. Με μεθοδολογική πυξίδα τα στάδια μέσα από τα οποία διέρχεται η εκδίπλωση του ελεγκτικού αξιολογικού διαβήματος στο οποίο υποβάλλεται από τους δικαστές του ΕΔΔΑ η νομιμότητα των εθνικών περιοριστικών μέτρων, αντλούνται προς τούτο αναλογικά επιχειρήματα από τις πάγιες ερμηνευτικές παραδοχές του Δικαστηρίου στο περιθώριο ιδίως της νομολογίας αναφορικά με τις ειδικές ανακριτικές μεθόδους που άπτονται των τηλεπικοινωνιακών παρακολουθήσεων και υποκλοπών.
[αναδημοσίευση από ΠοινΔικ 12/2013, σελ. 1137-1153]

Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

"Ποινική συνδιαλλαγή επί πλημμελημάτων - Εναλλακτική πρότασης διάταξης" του Ιωάννη Π. Παναγόπουλου, Αντιεισαγγελέα Πρωτοδικών

"Αγαπητοί συνάδελφοι,
Ενόψει της ανάγκης προώθησης προτάσεων προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης σχετ. με το σχέδιο νέου ΚΠΔ και ειδικά για το φλέγον θέμα της ποινικής συνδιαλλαγής επί πλημμελημάτων σας αποστέλλω εναλλακτική πρόταση διάταξης του άρθρου 45Β ΚΠΔ που κατά τη γνώμ...η μου κάνει εφικτή την προσαρμογή της συνδιαλλαγής στις υπάρχουσες συνθήκες (ανθρώπινο δυναμικό, υλικοτεχνική υποδομή) συνεισφέρει στην επιτάχυνση της ποινικής διαδικασίας και παρακάμπτει θέματα αντισυνταγματικότητας αλλά και αποκλεισμού της συμμετοχής του πολιτικώς ενάγοντος στη διαδικασία, συμπληρώνει δε τις ασάφειες /κενά που το σχέδιο της διάταξης αφήνει αρρύθμιστα. Θα παρακαλούσα για τις παρατηρήσεις-προτάσεις σας στα πλαίσια μίας «μίνι διαβούλευσης».
Με εκτίμηση,
 Ιωάννης Π. Παναγόπουλος, Αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών


ΔΙΑΤΑΞΗ άρθρου 45 Β ΩΣ ΕΧΕΙ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΕΟΥ ΚΠΔ
Άρθρο 45 Β.- Ποινική συνδιαλλαγή στα πλημμελήματα. 1 Αν πρόκειται για αυτεπάγγελτα διωκόμενη πράξη σε βαθμό πλημμελήματος, ο εισαγγελέας πλημμελειοδικών, εφόσον κρίνει βάσιμη την καταγγελία που περιέχεται στη μήνυση, την αναφορά ή την πληροφορία, χαρακτηρίζει την πράξη και, πριν κινήσει την ποινική δίωξη ή διατάξει προκαταρκτική εξέταση, καλεί τον κατηγορούμενο αυτεπαγγέλτως ή και με αίτηση του ιδίου να εμφανιστεί ενώπιόν του ο ίδιος ή με συνήγορο εντός ορισμένης προθεσμίας για ποινική συνδιαλλαγή.

AΠ 402/2014 : "Νόμιμη η καταγγελία σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου κατά τη διάρκεια της αναρρωτικής άδειας του εργαζομένου"

(Περίληψη) "Η καταγγελία σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου κατά τη διάρκεια της αναρρωτικής άδειας του εργαζομένου είναι νόμιμη, αφού το άρθρ. 5 παρ. 6 του ν. 539/1945 απαγορεύει την καταγγελία της καταγγελίας της εργασιακής συμβάσεως μόνο κατά τη διάρκεια της αδείας αναψυχής και όχι στις περιπτώσεις άλλων αδειών. Δεν αποδείχθηκε ο ισχυρισμός του εργαζομένου ότι σε 100 εργάσιμες θεμελίωνε συνταξιοδοτικό δικαίωμα από το ΙΚΑ"
                                                        ΑΠ  402/2014
ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ
Β2` Πολιτικό Τμήμα
ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ από τους Δικαστές: Γεώργιο Γιαννούλη, Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, Δημήτριο Μουστάκα, Χριστόφορο Κοσμίδη, Νικόλαο Τρούσα και Κωνσταντίνο Παπασταματίου, Αρεοπαγίτες.
ΣΥΝΗΛΘΕ σε δημόσια συνεδρίαση στο Κατάστημά του, στις 10 Δεκεμβρίου 2013, με την παρουσία και του Γραμματέα Γεωργίου Φιστούρη για να δικάσει μεταξύ:
Του αναιρεσείοντος: Α. Τ. του Ν., κατοίκου ... , ο οποίος εκπροσωπήθηκε από τον πληρεξούσιο δικηγόρο του ΑΣ, παραστάθηκε στο ακροατήριο και κατέθεσε προτάσεις.
Της αναιρεσιβλήτου: Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία............... και τον διακριτικό τίτλο ...................., ως οιονεί καθολικής διαδόχου της αρχικά αναιρεσίβλητης Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία .................... που εδρεύει στην ... και εκπροσωπείται νόμιμα, η οποία εκπροσωπήθηκε από τον πληρεξούσιο δικηγόρο της ΙΠ και κατέθεσε προτάσεις.

Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Διαμεσολάβηση : ένταξή της στη λειτουργία του πολιτικού δικαστή και στους σκοπούς της πολιτικής δίκης.[του Δημητρίου Τίτσια, πρωτοδίκη, εισήγηση στο σεμινάριο της ΕΣΔι για τη διαμεσολάβηση]


Ι. Εισαγωγή : η διαμεσολάβηση και τα «πλεονεκτήματά» της

Για τους περισσότερους από εμάς ο όρος διαμεσολάβηση εισήλθε στον ορίζοντα αντίληψής μας όταν ψηφίστηκε από την ελληνική βουλή o Νόμος 3898/2010 (ΦΕΚ Α...΄ 211/16-12-2010) υπό τον τίτλο «ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ». Με το νόμο αυτό ενσωματώθηκε στην εσωτερική έννομη τάξη η Οδηγία 2008/52/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 21ης Μαΐου 2008 «για ορισμένα θέματα διαμεσολάβησης σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις». Στόχος της Οδηγίας, που αποτέλεσε τη βάση του νόμου 3898/2010 είναι η διασφάλιση καλύτερης πρόσβασης στη δικαιοσύνη, η δημιουργία υγιούς σχέσης μεταξύ της διαµεσολάβησης και των δικαστικών διαδικασιών και η ενθάρρυνση της προσφυγής στη διαμεσολάβηση. Κατά την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η προώθηση της μεσολάβησης δύναται να συμβάλει αποφασιστικά στη μείωση του φόρτου εργασίας των δικαστηρίων και κατ' επέκταση στη μείωση του χρόνου απονομής δικαιοσύνης. Τούτο, ωστόσο, δεν επιδιώκεται ως ανεξάρτητος στόχος της πρότασης Οδηγίας. Θεωρείται μάλιστα ότι "η διαµεσολάβηση έχει αξία από µόνη της σαν µέθοδος επίλυσης των διαφορών...ανεξάρτητα από τη δυνατότητά της να µειώσει την πίεση του δικαστικού συστήµατος" ...

Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΜΑΓΝΗΤΟΣΚΟΠΟΗΣΗ Η ΝΟΜΙΚΗ ΑΠΟΨH (του Α. Αργυρού)


1.- Από τη διάταξη δε του άρθρου 370 Α παρ. 2 ΠΚ προκύπτει ότι "όποιος αθέμιτα παρακολουθεί με ειδικά τεχνικά μέσα ή αποτυπώνει σε υλικό φορέα προφορική συνομιλία μεταξύ τρίτων ή αποτυπώνει σε υλικό φορέα μη δημόσια πράξη άλλου τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι 10 ετών. Με την ίδια ποινή τιμωρείται η πράξη του προηγουμένου εδαφίου και όταν ο δ...ράστης αποτυπώνει σε υλικό φορέα το περιεχόμενο της συνομιλίας του με άλλον χωρίς τη ρητή συναίνεση του τελευταίου". Η διάταξη αυτή θεσπίστηκε στα πλαίσια της γενικότερης προστασίας που παρέχεται στον άνθρωπο από τα αρθρ. 2 παρ 1, 5 παρ. 1, 9 Α` και 19 του Συντάγματος για την προστασία της προσωπικής και ιδιωτικής ζωής και γενικότερα της προσωπικότητας κάθε ανθρώπου. Η απαγόρευση αυτή αφορά εκδηλώσεις ή πράξεις της ιδιωτικής ζωής των τρίτων που είναι ικανές να επιφέρουν βλάβη στην προσωπικότητα και να μειώσουν την αξιοπρέπειά τους. Με τον τρόπο αυτό η διασφάλιση της προστασίας των εννόμων αγαθών του ανθρώπου, που προστατεύονται από τις συνταγματικές αυτές διατάξεις. Η απαγόρευση όμως αυτή δεν περιλαμβάνει και τις πράξεις ή εκδηλώσεις προσώπων, οι οποίες ανεξάρτητα από τον τρόπο και τον χρόνο που γίνονται, δεν ανάγονται στη σφαίρα της προσωπικής και ιδιωτικής ζωής τους, αλλά πραγματοποιούνται στα πλαίσια των ανατιθεμένων σε αυτούς υπηρεσιακών καθηκόντων και κατά την εκτέλεση τούτων, η οποία ως εκ της φύσεως και του είδους των εκπληρουμένων καθηκόντων υπόκειται σε δημόσιο έλεγχο και κριτική(Bλ ΑΠ 1202/2011). 

Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

ΣτΕ 307/2014 : Δεκτή αίτηση αναστολής εκτελέσεως της υπ’ αριθμ. Κ1-1119/7.7.2014 αποφάσεως του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας με τίτλο «Ορισμός τριών τουριστικών περιοχών της Ελλάδας, όπου επιτρέπεται πιλοτικά για ένα (1) έτος ή προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και τις υπόλοιπες Κυριακές, πέραν των αναφερομένων στην παρ. 1 του άρθρου 16 του Ν. 4177/2013» (ΦΕΚ Β΄ 1859/8.7.2014)

Α φ ο ύ  μ ε λ έ τ η σ ε   τ α   σ χ ε τ ι κ ά   έ γ γ ρ α φ α
Σ κ έ φ θ η κ ε  κ α τ ά   τ ο   Ν ό μ ο

1. Επειδή, με την κρινόμενη αίτηση, για την άσκηση της οποίας έχει κατατεθεί το νόμιμο παράβολο (υπ’ αριθμ. 1358428/2014 ειδικό γραμμ. παραβόλου), ζητείται η αναστολή εκτελέσεως της υπ’ αριθμ. Κ1−1119/7.7.2014 αποφάσεως του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας με τίτλο «Ορισμός τριών τουριστικών περιοχών της Ελλάδας, όπου επιτρέπεται πιλοτικά για ένα (1) έτος ή προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και τις υπόλοιπες Κυριακές, πέραν των αναφερομένων στην παρ. 1 του άρθρου 16 του Ν. 4177/2013» (ΦΕΚ Β΄ 1859/8.7.2014). Κατά της ανωτέρω αποφάσεως οι αιτούντες έχουν ασκήσει αίτηση ακυρώσεως, δικάσιμος της οποίας έχει προσδιοριστεί ενώπιον της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας η 7.11.2014.

Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

ΑποφΕισΕφΑθ 2/2014 [Γενική συνταγματική αρμοδιότητα Εισαγγελέα να εκδίδει σύμφωνα με το νόμο απόφαση - Έννοια κατεπείγοντος κατά τη διαδικασία του άρθρου 22 ΑΝ 1539/1938]

Διατάξεις: άρθρα 22 ΑΝ 1539/1938, 984 ΑΚ
[Ανακοπή κατά απόφασης Εισαγγελέα Πρωτοδικών, Εισαγγελέας ως δικαστικός λειτουργός, Γενική συνταγματική αρμοδιότητα Εισαγγελέα να εκδίδει σύμφωνα με το νόμο απόφαση, ‘Έννοια αποβολής/διατάραξης/αμφισβήτησης της νομής, Έννοια κατεπείγοντος κατά τη διαδικασία του άρθρου 22 ΑΝ 1539/1938]

Ο Εισαγγελέας είναι από το Σύνταγμα δικαστικός λειτουργός και μπορεί να εκδώσει απόφαση όταν του δίδει ο νόμος το δικαίωμα. Ανακοπή κατά της απόφασης του Εισαγγελέα Πρωτοδικών επέχει θέση έφεσης. Αποβολή από τη νομή είναι κάθε πράξη που συνεπάγεται για το νομέα ολική ή μερική απώλεια της νομής του. Αποτελεί καθολική προσβολή της νομής, αφού συνεπεία αυτής ο νομέας στερείται πλήρως τη φυσική εξουσία (έστω) και σε μέρος του πράγματος. Διατάραξη της νομής είναι κάθε παρεμπόδιση ή παρακώλυση της φυσικής εξουσίας πάνω στο πράγμα που δεν φτάνει μέχρι την αποβολή. Στην έννοια της αμφισβήτησης της νομής περιλαμβάνονται και η αποβολή και η διατάραξη της νομής. Λίαν κατεπείγον και κίνδυνος από την αναβολή υπάρχει και στην περίπτωση επαπειλούμενης επιχείρησης ανακατάληψης, αυτοδύναμα, της νομής, κατοχής και αποκλειστικής χρήσης ακινήτου και του εξοπλισμού του.


Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

"Μια αναδρομή στη μεθοδολογία του δικαίου" [Γράφει η Κρίκη Λυδία]


Η μεθοδολογία του δικαίου, τόσο ως αναλυτική διαδικασία και νομικό εργαλείο για τον εφαρμοστή του δικαίου, όσο και ως ερμηνευτική αντίληψη και προδιάθεση, έχει προσφέρει πολλά στη νομική επιστήμη του σήμερα. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που λέγεται ότι η μεθοδολογική ερμηνεία είναι αυτή που μπορεί να αλλάξει ολικά το δί...καιο, χωρίς να αλλάξει ούτε μία διάταξή του – κι αυτό γιατί αλλάζει την οπτική γωνία που το αντικρύζουμε. Οι ρίζες της σύγχρονης μεθοδολογίας της Νομικής επιστήμης φτάνουν στη Γερμανία του 19ου αιώνα, όπου, με την αντίληψη ότι η Νομική ανήκει στις πνευματικές επιστήμες ως σημείο αφετηρίας και αφόρμηση της σκέψης τους, οι τρεις μεγάλοι νομικοί επιστήμονες της εποχής, ο Friedrich Carl von Savigny, o Georg Friedrich Puchta και ο Rudolf von Jhering ανέπτυξαν τη νομική ερμηνευτική και μετέστρεψαν την άποψη που είχαν οι σύγχρονοί τους για την ερμηνεία του δικαίου.

Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

TρΠλημΑθ (Αυτοφ) 3155/2014:Δεν αναστέλλεται η ποινική δίωξη, λόγω μη καταβολής ασφαλιστικών εισφορών στο ΙΚΑ, νομίμων εκπροσώπων αγροτικού συνεταιρισμού που συγχωνεύθηκε


ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Αριθμός: 3155/2014
ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ Α' ΑΥΤΟΦΩΡΟΥ ΤΡΙΜΕΛΟΥΣ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Πράξη: Μη έγκαιρη καταβολή α) εργοδοτικών Β) εργατικών εισφορών ΙΚΑ Γ) Παράβαση Ν.4321/63
(…) (Η ΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΕΔΡΑΣ Κου Νικόλαου Δεληδήμου έχει ως εξής):
Κατά το άρθρο 93 παρ. 4 του Συντάγματος: «Τα Δικαστήρια υποχρεούνται να μην εφαρμόζουν νόμο που το περιεχόμενο του είναι αντίθετο στο Σύνταγμα.1 (1. Για την υποχρέωση μη εφαρμογής του αντιτιθεμένου στο Σύνταγμα νόμου βλ την εκδοθείσα το πρώτον απόφαση : ΑΠ 23/1897, Θέμις Η, σελ. 329, όπου κρίθηκε ότι: «... όταν δε διάταξις νόμου αντίκεται εις το Σύνταγμα, ως μεταβάλλουσα δι' απλού νομοθετήματος θεμελιώδη διάταξιν αυτού ... δικαιούται το Δικαστήριοννα μην εφαρμόσει αυτήν εν τω θέματι περί ου η διάταξη»). θεσπιζόμενου έτσι του λεγομένου διάχυτου ελέγχου της συνταγματικότητας των νόμων.2 (2. Βλ. γενικώς επί του θέματος Σκουρής - Βενιζέλος: « Ο δικαστικός έλεγχος της συνταγματικότητας των νόμων», εκδ. 1985, σελ 19, 24, 31, 49, 53, 91, 97)»).
Σύμφωνα με την αρχή αυτή κρίνεται κάθε φορά, in concreto, η συνταγματικότητα κάποιας διάταξης" στα Ποινικά Δικαστήρια δε και αυτεπαγγέλτως, τη προτάσει του Εισαγγελέως, και δη η ουσιαστική συνταγματικότητα. Τούτο σημαίνει ότι χωρεί νομικός έλεγχος του νόμου και όχι έλεγχος σκοπιμότητας αυτού.3 (3. Κασιμάτης: «Σύνταγμα και κοινό Δίκαιο», στο συνολικό τόμο : «Η ερμηνεία του Συντάγματος», εκδ. 1995, σελ 175, Σκουρής - Βενιζέλος: ε.α., σελ 83), βάσει της νομικής υπεροχής του Συντάγματος απέναντι σε όλους του άλλους κανόνες δικαίου, ως στοιχείο υπεροχής του Κράτους Δικαίου.4 (4. Πρβλ. Κοτσαλής: «Κράτος - Δικαίου και Κράτος Δικαστών»,ΝοΒ, τομ. 58, σελ. 14 επ,, ο ίδιος: «Νομική πλάνη και νομολογιακό Δίκαιο», ΠοινΧρ ΝΖ, σελ 961 επ.) και του παραδεδεγμένου τεκμηρίου συνταγματικότητας του νόμου από τη δημοσίευση του και τη θέση του σε ισχύ.5 (5. Βλ. Αριστοβ. Μάνεσης: «Συνταγματικό Δίκαιο», εκδ. 1980, σελ. 193).

Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

ΕιρΑθ 497/2014 [Μη καταχρηστική η άρνηση ορισμένων εκ των πιστωτών να συγκατατεθούν στο αναθεωρημένο σχέδιο διευθέτησης - Απόρριψη αίτησης]

(Περίληψη) Σχέδιο διευθέτησης αναθεωρημένο από τον αιτούντα. Η άρνηση ορισμένων εκ των πιστωτών να συγκατατεθούν στο σχέδιο δεν κρίνεται καταχρηστική και η αιτούμενη υποκατάσταση των μη συναινούντων πιστωτών, δεν είναι επιτρεπτή κατ’ άρθρο 7 παρ. 3 εδ. β’ του Ν 3869/2010, διότι σε περίπτωση που το σχέδιο αυτό εφαρμοστεί, οι πιστωτές θα περιέλθουν σε δυσμενέστερη οικονομική θέση από αυτήν στην οποία θα περιέλθουν, αν συνεχιστεί η διαδικασία της ρύθμισης των οφειλών του αιτούντος επί τη βάσει της ρύθμισης του άρθρου 4 του Ν 3869/2010. Απόρριψη αιτήσεως.
Διατάξεις: άρθρα 7 [παρ. 3, εδ. β’], 4 Ν 3869/2010

Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

ΠΟΛ. 1195/14-8-2014: Κοινοποίηση της υπ’ αριθμ. 49/2014 Γνωμοδότησης του ΝΣΚ σχετικά με τη συνυπευθυνότητα αναφορικά με τις οφειλές των δημοτικών επιχειρήσεων που εξοφλούνται από τους ΟΤΑ σύμφωνα με τον ν. 4071/2012

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
1. 14η Δ/ΝΣΗ ΦΠΑ
ΤΜΗΜΑ Α΄
2. 12η Δ/ΝΣΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ
ΤΜΗΜΑ Β΄
3. Δ/ΝΣΗ ΤΕΛΩΝ & ΕΙΔ. ΦΟΡΟΛΟΓΙΩΝ
Ταχ. Δ/νση : Σίνα 2-4
Ταχ. Κώδικας : 106 72 ΑΘΗΝΑ
Πληροφορίες : Σ. Κουρβετάρη, Χ. Λιβιτσάνου
Τηλέφωνο : 210 - 3647202-5
Fax : 210 - 3645413
E-Mail : dfpa.a1@1992.syzefxis.gov.gr
ΑΔΑ: ΩΩΚ5Η-2ΣΞ
Αθήνα, 14/8/2014
ΠΟΛ: 1195 
Προς : Ως Π.Δ.
ΘΕΜΑ: «Κοινοποίηση της υπ’ αριθμ. 49/2014 Γνωμοδότησης του ΝΣΚ σχετικά με τη συνυπευθυνότητα αναφορικά με τις οφειλές των δημοτικών επιχειρήσεων που εξοφλούνται από τους ΟΤΑ σύμφωνα με τον ν. 4071/2012». 
Σας κοινοποιούμε την υπ’ αριθμ. 49/2014 Γνωμοδότηση του ΝΣΚ (Τμήμα Α΄), η οποία έγινε αποδεκτή από τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, προς ενημέρωσή σας και ανάλογη εφαρμογή.
Με την ως άνω γνωμοδότηση έγιναν ομόφωνα δεκτά τα εξής:
Α. Η διαγραφή των οφειλών των δημοτικών επιχειρήσεων και η ταυτόχρονη βεβαίωση αυτών σε βάρος των οικείων ΟΤΑ, που θεσπίστηκε με τον ν. 4071/2012 (άρθρο 10), όπως συμπληρώθηκε με τον ν.4170/2013 (άρθρο 77) συνεπάγεται και την απαλλαγή των διοικούντων τις δημοτικές επιχειρήσεις από την προσωπική και αλληλέγγυα ευθύνη τους. Τούτο διότι, αφού δεν υφίσταται η οφειλή στο όνομα του αρχικού υποχρέου δεν μπορεί να υπάρχει στο όνομα του αλληλεγγύως υποχρέου. Η διαγραφή των οφειλών που βεβαιώθηκαν ταμειακά αποτελεί διαγραφή του χρέους και επομένως δεν μπορεί να υφίσταται ευθύνη των διοικούντων τη δημοτική επιχείρηση, αφού ο αρχικός και κύριος υπόχρεος παύει να ευθύνεται. Έτσι η διαγραφή του χρέους των δημοτικών επιχειρήσεων και η επαναβεβαίωσή τους στους οικείους ΟΤΑ συνιστά λόγο απόσβεσης της φορολογικής ενοχής συνολικά και αντικειμενικά, υπό την έννοια ότι απαλλάσσονται αυτής και τα δύο φορολογικά υποκείμενα, ήτοι η δημοτική επιχείρηση και ο διοικών αυτήν.
Επισημαίνεται ότι οι φορολογικές εν γένει διατάξεις οι οποίες οριοθετούν το φορολογικό υποκείμενο, είναι αυστηρού δικαίου και ως εκ τούτου στενά ερμηνευτέες, με αποτέλεσμα η διοίκηση να υποχρεούται κατά την εφαρμογή των νόμων να προβαίνει σε στενή γραμματική ερμηνεία των φορολογικών διατάξεων, αποκλειομένης της διασταλτικής ερμηνείας ή της ανάλογης εφαρμογής.
Επομένως, τα φυσικά πρόσωπα που ήταν συνυπόχρεα με τις δημοτικές επιχειρήσεις για την εξόφληση των οφειλών, μετά την ισχύ των διατάξεων του ν. 4071/2012 και 4170/2013 δεν ευθύνονται για το ποσό της κύριας οφειλής.
Β. Ως προς το ζήτημα της ευθύνης των Δημάρχων των ΟΤΑ που αναλαμβάνουν την εξόφληση των οφειλών των δημοτικών επιχειρήσεων, δεν προκύπτει εκ του ν. 4071/2012, προσωπική και αλληλέγγυος ευθύνη αυτών.
Επίσης δεν προκύπτει ευθύνη των Δημάρχων από το άρθρο 50 του ν. 4174/2013, διότι δεν περιλαμβάνονται στα περιοριστικά αναφερόμενα στη διάταξη αυτή πρόσωπα.
Ακολουθεί η υπ’ αριθμ. 49/2014 Γνωμοδότηση του ΝΣΚ ως έχει και παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες κατά το μέρος της αρμοδιότητάς σας.
ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ
Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ
Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΣΑΒΒΑΪΔΟΥ

Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

ΣυμβΕφΠατρ 47/2014 [Απόρριψη αίτησης για επανάληψη διαδικασίας - Νέα γεγονότα ή αποδείξεις]

Πρόεδρος Γ. Σπηλιωτόπουλος
Μέλη Α. Κακολύρης (Εισηγητής), Π. Πασσίση
Εισαγγελέας Γ. Μπισμπίκης, Αντεισαγγελέας
Διατάξεις: άρθρα 525 [παρ. 1], 527 [παρ. 1, 3] ΚΠΔ

Απόρριψη αίτησης για επανάληψη διαδικασίας, Νέα γεγονότα ή αποδείξεις, Έκδοση και αποδοχή εικονικών τιμολογίων
Απορρίπτεται ως ουσιαστικά αβάσιμη η κρινόμενη αίτηση επανάληψης της διαδικασίας κατά της απόφασης με την οποία ο αιτών καταδικάσθηκε αμετακλήτως για έκδοση εικονικών τιμολογίων. Εν προκειμένω, ο αιτών δεν επικαλείται νέα και άγνωστα γεγονότα και αποδείξεις που δεν ήταν γνωστά στο προηγούμενο δικαστήριο, ούτε βεβαίως προέκυψε κάποιου είδους προσφορότητα των όσων στοιχείων διαλαμβάνονταν στην απαλλακτική για τον λήπτη των τιμολογίων απόφαση να καταστήσουν πρόδηλη την περί τα πράγματα σφαλερή για τον αιτούντα καταδικαστική κρίση του προηγούμενου δικαστηρίου. Και βεβαίως δεν συνιστά περίπτωση αθωωτικού για τον αιτούντα δεδικασμένου η μεταγενέστερη απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, όπως εσφαλμένα επικαλείται τούτο ως λόγο επαναλήψεως της διαδικασίας ο αιτών, διότι δεν επρόκειτο για αθώωση δική του, αλλά για τοιαύτη του λήπτη των τιμολογίων.

Η γενομένη δεκτή εισαγγελική πρόταση έχει ως εξής:

Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Η Προβληματική περί των λεγόμενων "υπέρμετρων βάσεων διεθνούς δικαιοδοσίας" στις υποθέσεις γονικής μέριμνας - Μία κριτική προσέγγιση υπό το φως του Διεθνούς, Ενωσιακού και Εσωτερικού Δικαίου. [Γράφει ο Δημήτριος Α. Κούρτης, Δικηγόρος, ΜΔΕ Διεθνούς Δικαίου ΑΠΘ ©2014 Demetrius Kourtys στο curia.gr]

Ι. Η Διϊστορικότητα της Εξεταζόμενης Προβληματικής.

ΙΙ. Η ελληνική περίπτωση και η νομοθετική ιστορ...ία του δικαιοδοτικού συνδέσμου της ιθαγένειας

ΙΙΙ. Η εφαρμογή του κρίσιμου συνδέσμου επί υποθέσεων γαμικών διαφορών

IV. Οι υποθέσεις γονικής μέριμνας και η ιδιαίτερη πρακτική χρησιμότητα του δικαιοδοτικού συνδέσμου

V. Η αξιολόγηση του δικαιοδοτικού συνδέσμου υπό το φώς του υπέρτερου συμφέροντος του ανηλίκου ως αρχής του Ενωσιακού και Διεθνούς Δικαίου

VI. Τελικές Παρατηρήσεις

(***)


Γνωμοδότηση Εισαγγελέα ΑΠ 1/2014 - Θέμα : "Διαδικασία άρσης του τραπεζικού απορρήτου κατά την διενέργεια φορολογικών ελέγχων"

"Διαδικασία άρσης του τραπεζικού απορρήτου κατά την διενέργεια φορολογικών ελέγχων. Για την παροχή στοιχείων σε εντεταλμένους υπαλλήλους του Υπουργείου Οικονομικών και την άρση του τραπεζικού απορρήτου, όταν διενεργούνται έλεγχοι για τον προσδιορισμό, βεβαίωση και είσπραξη... εσόδων του δημοσίου, ακολουθείται η διαδικασία του άρθρου 15 παρ.3 του Ν. 4174/2013 και όχι οι διατάξεις του κατηργημένου πλέον άρθρου 66 παρ.1 του Ν. 2238/1994, όπως αυτές ίσχυαν μετά την συμπλήρωσή τους με τις διατάξεις του άρθρου 8 παρ.2 του Ν. 3943/2011".

Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

"O Θεσμός της Κύριας Ανάκρισης. Προβλήματα και Προοπτικές" [του Γεωργίου Μικρούδη, Εφέτη, Δ.Ν.]

Είναι αναμφισβήτητο ότι ένα από τα σημαντικά προβλήματα στο χώρο της ποινικής Δικαιοσύνης στη χώρα μας εντοπίζεται στο τρόπο λειτουργίας και τη διεξαγωγή εν γένει της κύριας ανάκρισης.
Συχνά οι επιλογές του Ανακριτή σχετικά με την επιβολή ή όχι της προσωρινής κράτησης αμφισβητούνται, συνήθως σε υποθέσεις με μεγάλη δημοσιότητα, άλλοτε δικαίως και άλλοτε (συνηθέστερα) αδίκως. Αλλά και σε διεθνές επίπεδο παρουσιάζεται προβληματισμός αναφορικά με τον θεσμό του τακτικού ανακριτή και δη τόσο για την ουσιαστική απόδοση της ερευνητικής δράσης του δικαστή – ανακριτή, η οποία τίθεται εν αμφιβολία,  όσο και γιατί η δικαστική του ιδιότητα του τελευταίου, διευκολύνει τελικά, όπως υποστηρίζεται, τη λήψη μέτρων καταναγκασμού ([1]).
Ενόψει, μάλιστα, των ζητημάτων αυτών προτάθηκε προ καιρού επίσημα στη Γαλλία, η κατάργηση του θεσμού, ενώ το ανακριτικό έργο, σύμφωνα με την ίδια πρόταση, περνάει στα χέρια του εισαγγελέα, με παράλληλη τόνωση της θέσης της υπεράσπισης και στον δικαστή εναποτίθεται ρόλος ελέγχου και εποπτείας.  Στην Ιταλία ήδη καταργήθηκε ο θεσμός του τακτικού ανακριτή, με τον σχετικά πρόσφατο ΚΠοινΔ του έτους 1989,  και στη θέση του εισήχθη ο ενιαίος θεσμός της προκαταρκτικής έρευνας, που διενεργείται από τον εισαγγελέα σε συνεργασία με την δικαστική αστυνομία. Τέλος στην Αγγλία εξακολουθεί να προκρίνεται η εμμονή στο εκεί ισχύον σύστημα, κατά το οποίο η ανάκριση βρίσκεται στην ουσία στα χέρια της αστυνομίας ([2]).

Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014

Εφετείο Ιωαννίνων 108/2014: "Αντισυνταγματικό το παράλοβο για έφεση που προβλέπεται από το άρθρο 495 παρ. 4 ΚΠολΔ"

ΕΦΕΤΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Αριθμός απόφασης 108/2014
ΤΟ ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΕΦΕΤΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Συγκροτήθηκε από το Δικαστή Λάμπρο Καρέλο, Εφέτη, τον οποίο όρισε ο Πρόεδρος Εφετών και τη γραμματέα Αναστασία Βαρδάκα.
Συνεδρίασε δημόσια στο ακροατήριό του, στις 2 Απριλίου 2014, για να δικάσει την εξής υπόθεση:
Της εκκαλούσης …………., κατοίκου ……………. Ιωαννίνων, η οποία εκπροσωπήθηκε από τον πληρεξούσιο δικηγόρο της ΚΜ.       .
Με την 24/2014 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ιωαννίνων απορρίφθηκε η από 8-7-2013 (αρ. κατ. 759/17-7-2013) ανακοπή της εκκαλούσης.
Την ανωτέρω απόφαση προσέβαλε η ανακόπτουσα με την από 14-3-2014 (αρ. κατ. 36/20-3-2014) έφεσή της, με την οποία ζητά, όσα αναφέρονται σ’ αυτή.
Με την 119/21-3-2014 πράξη ορίστηκε δικάσιμος για τη συζήτηση της έφεσης η ανωτέρω.
Εκφωνήθηκε η υπόθεση με τη σειρά εγγραφής της στο πινάκιο και παραστάθηκε η εκκαλούσα, όπως αναφέρεται παραπάνω.
Ο πληρεξούσιος δικηγόρος της εκκαλούσης ζήτησε, όσα αναφέρονται στις προτάσεις του και στα πρακτικά.
ΜΕΛΕΤΗΣΕ ΤΗ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ ΣΚΕΦΘΗΚΕ ΚΑΤΑ ΤΟ ΝΟΜΟ

Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

"Κατσανέβας vs Wikipedia" Μον.Πρωτ. Αθ. 9118/2014: "Προσβολή προσωπικότητας από αναπαραγωγή υβριστικών σχολίων σε ιστοσελίδα"

Tο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του κ. Κατσανέβα, με την οποία ζητούσε τη διαγραφή μέρους του περιεχομένου από το βιογραφικό λήμμα για τον ίδιο στο ιστότοπο της Βικιπαίδεια (Wikipedia). Το επίμαχο περιεχόμενο ήταν η αναφορά σχετικά με τη διαθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου, τότε πεθερού του κ. Κατσανέβα, στην οποία τον χαρακτήριζε «όνειδος» για την οικογένειά του. Το δικαστήριο απέρριψε την αίτηση του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κατά του χρήστη της Wikipedia Diu.
[η απόφαση του Δικαστηρίου]

(video) Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Σωφρονιστικού Συστήματος της ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ : "Συζήτηση και κατάθεση προτάσεων, σχετικά με τη λειτουργία του σωφρονιστικού συστήματος"


Επιτροπή: Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Σωφρονιστικού Συστήματος
Ημερομηνία - Ώρα: 01/11/2012 10:00
Χώρος Συνεδρίασης: Αίθουσα «Προέδρου Δημητρίου Γεωργ. Παπασπύρου»

Η ΕΙΔΙΚΗ ΜΟΝΙΜΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ θα συνεδριάσει, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Συζήτηση και κατάθεση προτάσεων, σχετικά με τη λειτουργία του σωφρονιστικού συστήματος.
Τα μέλη της Επιτροπής θα ενημερώσουν, ως εκπρόσωποι της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, οι κ.κ.
Μιχάλης Ζαφειρόπουλος, Γ.Γ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών,
Νικόλαος Βαλεργάκης, Πρόεδρος του Δ.Σ. Θεσσαλονίκης και
Τάκης Παπαδόπουλος, Αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών.
[video]

Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

ΣυμβΠλημΑθ 2846/14 : Ποινική προδικασία - Παράβαση υπερασπιστικών δικαιωμάτων κατηγορουμένων για παράβαση καθήκοντος

(περ.) Ποινική προδικασία - Παράβαση υπερασπιστικών δικαιωμάτων κατηγορουμένων για παράβαση καθήκοντος. Το βούλευμα κηρύσσει την ακυρότητα των πράξεων εξέτασης των αιτούντων ως κατηγορουμένων ενώπιον του Πταισματοδίκη με τις οποίες τους χορηγήθηκε προθεσμία προς απολογία και της εξαρτημένης από αυτές μεταγενέστερης υποβολής της διενεργηθείσας παραγγελίας για προανάκριση από τον Πταισματοδίκη προς τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών. Διατάσσει τη διενέργεια περαιτέρω προανάκρισης προκειμένου να επαναληφθούν οι ανωτέρω άκυρες πράξεις, με τη λήψη εκ νέου απολογιών των αιτούντων ως κατηγορουμένων μετά την ανακοίνωση σε αυτούς του κατηγορητηρίου για παράβαση καθήκοντος από κοινού, προς το σκοπό νομότυπης περάτωσης της προανάκρισης. Δεκτή εν μέρει η αίτηση.
(διαβάστε το κείμενο του Βουλεύματος)

Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

Κώδικας Δεοντολογίας Τραπεζών σχετικά με τα "κόκκινα δάνεια"




ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΥΡΩΣΥΣΤΗΜΑ / Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
Αρ. Φύλλου 2289 - 27 Αυγούστου 2014

Θέσπιση του Κώδικα Δεοντολογίας του Ν. 4224/2013 (ΦΕΚ Β 2289/27-08-2014)
(Συνεδρίαση 116/Θέμα 1 της 25-8-2014)

 
Αφού έλαβε υπόψη:
α) το άρθρο 55Α του καταστατικού της Τράπεζας της Ελλάδος,
β) την Πράξη Εκτελεστικής Επιτροπής 1/20.12.2012 «Ανασύσταση Επιτροπής Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων και ανάθεση αρμοδιότητας» (ΦΕΚ Β΄ 3410), όπως ισχύει μετά την τροποποίησή της με την Πράξη Εκτελεστικής Επιτροπής 40/30.5.2014 «Τροποποίηση των Πράξεων Εκτελεστικής Επιτροπής 1/20.12.2012, 4/8.1.2013 και 6/8.1.2013» (ΦΕΚ Β΄ 1567),
γ) το ν. 4224/2013 (ΦΕΚ Α΄ 288) και ιδίως το άρθρο 1, παρ. 2 και 4 αυτού, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 12 του Ν. 4281/2014 (ΦΕΚ Α΄ 160),.
δ) τις διατάξεις του Ν. 4261/2014 «Πρόσβαση στη δραστηριότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων και προληπτική εποπτεία πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων (ενσωμάτωση της Οδηγίας 2013/36/ΕΕ), κατάργηση του Ν. 3601/2007 και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α΄ 107),
ε) τον ορισμό του «συνεργάσιμου δανειολήπτη», όπως αποφασίστηκε στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του Ν. 4224/2013, σύμφωνα με τον οποίο:

Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

"Η σταδιακή συνταγματοποίηση του Χώρου Ελευθερίας, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης της ΕΕ", της Λίνα Παπαδοπούλου, Αν. Καθ. Νομικής Σχολής ΑΠΘ

Με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ δημιουργήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως οντότητα διακριτή από την Κοινότητα, στον τρίτο πυλώνα της οποίας εντάχθηκαν οι τομείς της δικαιοσύνης και των εσωτερικών υποθέσεων. Πριν από τη θέση σε ισχύ της Συνθήκης της Λισαβόνας, οι αποφάσεις για σημαντικά θέματα στους τομείς αυτούς, που εμπλουτίστηκαν και μετονομάστηκαν «Χώρος Ελευθερίας, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης», απαιτούσαν ομοφωνία από το Συμβούλιο, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων είχαν περιορισμένο μόνο ρόλο.

Το δημοκρατικό και δικαιοκρατικό αυτό έλλειμμα άρθηκε εν μέρει με τη Συνθήκη της Λισαβόνας, δεδομένου ότι με αυτή καταργήθηκαν οι διαφορετικοί πυλώνες, θεσπίστηκε μια σειρά ενιαίων νομοθετικών πράξεων που ενισχύουν τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως συννομοθέτη (διαδικασία συναπόφασης), επεκτείνουν την αρχή της ειδικής πλειοψηφίας στο Συμβούλιο και ενισχύουν την αρμοδιότητα του Δικαστηρίου της ΕΕ. Παράλληλα, ενισχύθηκε ο ρόλος των εθνικών Κοινοβουλίων, τα οποία αντιπροσωπεύουν τους λαούς της Ευρώπης.

Τα χαρακτηριστικά αυτά θεωρούνται ως στοιχεία μιας σταδιακής και εξελισσόμενης διαδικασίας συνταγματοποίησης του Χώρου Ελευθερίας, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης της ΕΕ, με τα συνταγματικά χαρακτηριστικά της ενοποιητικής διαδικασίας προς μια Ένωση που αντλεί τη νομιμοποίησή της από τρεις βάσεις (κράτη, λαοί και πολίτες).

Ετήσια έκθεση Πεπραγμένων Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έτους 2013


Ετήσια έκθεση Πεπραγμένων Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έτους 2013 (Άρθρο 19 παρ. 1 εδάφ. ιβ του Ν. 2472/1997)

http://www.et.gr/idocs-nph/search/pdfViewerForm.html?args=5C7QrtC22wEc63YDhn5AeXdtvSoClrL84tQ3Uej7Zmn3U4LPcASlceJInJ48_97uHrMts-zFzeyCiBSQOpYnTy36MacmUFCx2ppFvBej56Mmc8Qdb8ZfRJqZnsIAdk8Lv_e6czmhEembNmZCMxLMtZ3xHJ4GRBAU-mlNKrgQn-SewWiTQVR88--I5BQvqqlR