Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

Προσβολή Πνευματικής Ιδιοκτησίας: Τηλεοπτική αναπαραγωγή βίντεο από το Youtube, χωρίς προηγούμενη άδεια του δημιουργού (ΕφΘεσ 488/2015)

Με την ανωτέρω απόφαση κρίθηκε ότι τηλεοπτικός σταθμός - και μάλιστα πανελλήνιας εμβέλειας - που κάνει, χωρίς προηγούμενη άδεια του δημιουργού, δημόσια χρήση πλάνων από βίντεο που έχει αναρτηθεί σε διαδικτυακά κανάλια πολυμέσων (Youtube και Vimeo), προσβάλλει τα πνευματικά δικαιώματα του δημιουργού επί του συγκεκριμένου έργου και, ως εκ τούτου, υποχρεούται σε αποζημίωση. 

Η εν λόγω απόφαση στήριξε την υπαιτιότητα του σταθμού αφενός στο γεγονός ότι ουδέποτε οι υπεύθυνοι του τηλεοπτικού καναλιού επιχείρησαν να επικοινωνήσουν με το δημιουργό, παρόλο που στις ιστοσελίδες προβολής του επίμαχου βίντεο αναγράφονταν ευκρινώς και ήταν διαθέσιμα όλα τα προσωπικά στοιχεία του τελευταίου. Αφετέρου κάνει ιδιαίτερη αναφορά στους όρους χρήσης των συγκεκριμένων ιστοσελίδων (Youtube και Vimeo), στους οποίους περιλαμβάνεται και η απαγόρευση αντιγραφής, αναπαραγωγής, αναμετάδοσης, έκθεσης, πώλησης, παροχής άδειας χρήσης ή εκμετάλλευσης οποιουδήποτε περιεχομένου χωρίς την άδεια του διαδικτυακού καναλιού ή των κατόχων άδειας χρήσης περιεχομένου, των οποίων η εταιρία που εκμεταλλεύεται τον τηλεοπτικό σταθμό "...ήταν ασφαλώς γνώστης". 

Ένα ενδιαφέρον ακόμα σημείο έχει να κάνει με την πρωτοτυπία του προστατευόμενου έργου. Τα πλάνα του δημιουργού - τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ως σήμα ενημερωτικής εκπομπής από τον τηλεοπτικό σταθμό, προφανώς με παράνομα μέσα αντιγραφής και αποθήκευσης - κρίθηκαν πρωτότυπα, καθώς "... το εν λόγω έργο παρουσιάζει μία ατομική ιδιομορφία, η πρωτοτυπία του οποίου συνίσταται αφενός μεν στη χρησιμοποιηθείσα τεχνική του tilt - shift, αφετέρου δε στην επιλογή των θεμάτων, στον τρόπο (τη γωνία) φωτογράφισης, τον φωτισμό, τη θέση του φωτογραφιζόμενου αντικειμένου στον περιβάλλοντα χώρο, στην επιλογή των χρωμάτων και την ιδιαίτερη επεξεργασία των φωτογραφιών. Επιπλέον ο ενάγων συνένωσε τις ληφθείσες φωτογραφίες, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα έργο μικρής διάρκειας, πλην όμως δομημένο, με αρχή, μέση και τέλος". 

Διαβάστε την απόφαση εδώ : ΕφΘεσ 488/2015
πηγή : http://obtr-dicta.blogspot.gr/2015/08/youtube-4882015.html                                                       



















































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου