Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021

"Η αντιμετώπιση των fake news στην Ελληνική έννομη τάξη" [του Τάσου Σπηλιόπουλου, Δικηγόρου, αντιπροέδρου της Ε.Ε.Ν. e-Θέμις] ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ / August 24, 2020




Το κυριότερο εργαλείο στα χέρια του εφαρμοστή του Ελληνικού δικαίου και κάθε αδικούμενου κατά των ψευδών ειδήσεων ήτοι fake news αποτελούσε το άρθρο 191 του παλαιού ΠΚ : « 1.  Σε Φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών και σε χρηματική ποινή καταδικάζεται όποιος διασπείρει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις ή φήμες ικανές να επιφέρουν  ανησυχίες  ή  φόβο  στους  πολίτες  ή  να ταράξουν  τη  δημόσια  πίστη ή να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στο εθνικό νόμισμα ή στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας ή να επιφέρουν διαταραχή  στις  διεθνείς  σχέσεις  της  χώρας. Αν η πράξη τελέστηκε επανειλημμένα μέσω του τύπου, ο υπαίτιος καταδικάζεται τουλάχιστον σε Φυλάκιση  έξι  μηνών και σε χρηματική  ποινή  τουλάχιστον διακοσίων χιλιάδων μεταλλικών δραχμών. 2. Οποιος από αμέλεια  γίνεται  υπαίτιος κάποιας από τις πράξεις της προηγούμενης παραγράφου τιμωρείται με Φυλάκιση μέχρι ενός έτους ή με χρηματική ποινή.»

Με τη διάταξη αυτή αντιμετωπιζόταν, όχι επαρκώς αλλά ανεκτά, σε ένα ευρύ φάσμα το φαινόμενο το οποίο στη σύγχρονη πραγματικότητα έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις με τις έννομες τάξεις και τους  εμπλεκόμενους φορείς (google, facebook) να αναζητούν τρόπους να το περιορίσουν και να τα τιμωρούν τους παραβάτες.

Στη χώρα μας όμως, ως συνήθως συμβαίνει,  η έννομη τάξη και ο νομοθέτης έχει μείνει αρκετά πίσω στην αντιμετώπιση του προβλήματος αν και η Ε.Ε. έχει επισήμως συστήσει οργανισμούς και ομάδες εργασίες για την εξεύρεση τρόπων αντιμετώπισης. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γεγονός ότι με την τροποποίηση του ΠΚ το καλοκαίρι του 2019, το άρθρο 191 πήρε την κάτωθι μορφή:

« 1. Όποιος δημόσια ή μέσω του διαδικτύου διαδίδει ή διασπείρει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις με αποτέλεσμα να προκαλέσει φόβο σε αόριστο αριθμό ανθρώπων ή σε ορισμένο κύκλο ή κατηγορία προσώπων, που αναγκάζονται έτσι να προβούν σε μη προγραμματισμένες πράξεις ή σε ματαίωσή τους, με κίνδυνο να προκληθεί ζημία στην οικονομία, στον τουρισμό ή στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή να διαταραχθούν οι διεθνείς της σχέσεις, τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή. 2. Όποιος από αμέλεια γίνεται υπαίτιος της πράξης της προηγούμενης παραγράφου τιμωρείται με χρηματική ποινή ή παροχή κοινωφελούς εργασίας.»

Το άρθρο 191 λοιπόν άλλαξε, όχι όμως, όπως θα περίμενε κανείς προς το σκοπό της επικαιροποίησης και αυστηροποίησης της διασποράς ψευδών ειδήσεων. Αντίθετα ενώ με την παλαιά του μορφή είχε ένα αρκετά ευρύ πεδίο εφαρμογής και κάλυπτε μεγάλο φάσμα περιπτώσεων fake news, με τη νέα μορφή του μετατρέπεται σε ένα εκ του αποτελέσματος έγκλημα και μάλιστα με περιοριστικά αναφερόμενα αποτελέσματα αφήνοντας με τον τρόπο αυτό  ατιμώρητο μεγάλο φάσμα περιπτώσεων fake news. Επιπλέον με τη νέα μορφή του, δεν αποτελεί πια επιβαρυντική περίπτωση η επανειλημμένη τέλεση

Πιο συγκεκριμένα ενώ με την  παλαιά μορφή του άρθρου για την τιμώρηση του αδικήματος απαιτούνταν απλά η διασπορά με όποιον τρόπο ψευδών ειδήσεων και φημών που είναι ικανές  να προκαλέσουν ανησυχίες  ή  φόβο  στους  πολίτες  ή  να ταράξουν  τη  δημόσια  πίστη ή να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στο εθνικό νόμισμα ή στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας  ή  να  επιφέρουν διαταραχή  στις  διεθνείς  σχέσεις  της  χώρας, με τη νέα του μορφή αφορά μόνο τις ψευδείς ειδήσεις, αποκλείοντας τις  ψευδείς φήμες, και εν συνεχεία απαιτεί για την πλήρωση της αντικειμενικής υπόστασης του εγκλήματος η διασπορά να έχει αποτέλεσμα και μάλιστα συγκεκριμένο ήτοι  «να προβούν σε μη προγραμματισμένες πράξεις ή σε ματαίωσή τους» και σε συγκεκριμένο φάσμα εκφάνσεων της κοινωνικής ζωής ήτοι «στην οικονομία, στον τουρισμό ή στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή να διαταραχθούν οι διεθνείς της σχέσεις».

Αποτέλεσμα της ανωτέρω προβληματικής διάταξης του νέου 191 του ΠΚ είναι όπως αναφέρεται και παραπάνω να μένουν ατιμώρητα όλα τα περιστατικά που δεν αφορούν τις ανωτέρω περιοριστικά αναφερόμενες περιπτώσεις όπως για παράδειγμα τη δημόσια υγεία, τις κοινωνικές σχέσεις κτλ.

Για το  λόγο αυτό κρίνεται αναγκαίο η εκ νέου τροποποίηση του 191 ΠΚ είτε προς την κατεύθυνση της παλαιάς του μορφής είναι προς την κατεύθυνση της σύγχρονης πραγματικότητας ώστε να περιλαμβάνει κάθε διασπορά ψευδούς είδησης ή φήμης που αφορά κάθε έκφανση της κοινωνικής ζωής των αποδεκτών της και επιπλέον να αυστηροποιούνται προς τα πάνω οι ποινές ειδικά στην περίπτωση της επανειλημμένης τέλεσης.


πηγή: https://www.ethemis.gr/

Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2021

ΜΠρΠατρών 89/2021: "Σώρευση ανακοπής κατά διαταγής πληρωμής και κατά επιταγής προς εκτέλεση - Σύμβαση ακυρώσιμη λόγω πλάνης"



Παραδεκτή σώρευση στο ίδιο δικόγραφο ανακοπής λόγων κατά του κύρους διαταγής πληρωμής και της επιταγής προς εκτέλεση της επισπευδόμενης επί τη βάσει της προσβαλλόμενης διαταγής πληρωμής αναγκαστικής εκτελέσεως. Ακυρώσιμη δικαιοπραξία λόγω ουσιώδους πλάνης. Αν κάποιος υπογράφει έγγραφο, θεωρώντας εσφαλμένως ότι περιλαμβάνει ορισμένο περιεχόμενο διαφορετικό, ευρίσκεται σε πλάνη, η οποία είναι ουσιώδης, όταν αναφέρεται σε σημείο τόσο σπουδαίο για όλη τη δικαιοπραξία, ώστε το πρόσωπο που πλανήθηκε δε θα επιχειρούσε αυτήν, αν γνώριζε την πραγματική κατάσταση. Ακυρώσιμη σύμβαση εγγυήσεως με ανώνυμη τραπεζική εταιρία λόγω ουσιώδους πλάνης της υπογράφουσας εγγυήτριας, συνιστάμενης στην εσφαλμένη θεώρηση ότι η σχετική ελαττωματική δήλωση βούλησής της περιελάμβανε ορισμένο περιεχόμενο διαφορετικό ως προς τις υποχρεώσεις που αναλάμβανε δυνάμει αυτής.

 

 

ΑΠΟΦΑΣΗ 89/2021

ΤΟ ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ

ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

Αποτελούμενο από το Δικαστή Κωνσταντίνο Ρήγα, Πρωτοδίκη, ο οποίος ορίσθηκε από το Διευθύνοντα το Πρωτοδικείο Πατρών Πρόεδρο Πρωτοδικών, και από τη γραμματέα Ευγενία Τσιντώνη.

Συνεδρίασε δημόσια στο ακροατήριό του στην Πάτρα την 10η Σεπτεμβρίου 2020, για να δικάσει την υπόθεση μεταξύ των κάτωθι:

Των ανακοπτόντων: 1) ... με Α.Φ.Μ. ., 2) ... με Α.Φ.Μ. ., 3) ... με Α.Φ.Μ. ... και 4) ... με Α.Φ.Μ. ..., κατοίκων Πατρών, επί της οδού ., η τρίτη εκ των οποίων παραστάθηκε διά και οι έτεροι μετά του πληρεξουσίου δικηγόρου αυτών, ΚΣ.

Της καθ’ ης η ανακοπήΑνώνυμης τραπεζικής εταιρείας με την επωνυμία «ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.» και Α.Φ.Μ. ., νομίμως εκπροσωπουμένης και εδρεύουσας στην Αθήνα, επί της οδού Αιόλου αρ. 86, που παραστάθηκε διά του πληρεξουσίου δικηγόρου της, ΑΑ

Οι ανακόπτοντες αιτούνται να γίνει δεκτή η από 11-2-2019 ανακοπή αυτών, η οποία κατατέθηκε στη Γραμματεία του Δικαστηρίου τούτου με αριθμό εκθέσεως καταθέσεως δικογράφου ./12-2-2019, προσδιορίσθηκε αρχικώς για τη δικάσιμο της 17-10-2019 και ενεγράφη στο σχετικό πινάκιο με αριθμό οπότε αναβλήθηκε για τη δικάσιμο της 7-5-2020 και ενεγράφη εκ νέου στο οικείο πινάκιο με αριθμό στην οποία ματαιώθηκε η συζήτησή της ένεκα της προσωρινής αναστολής της λειτουργίας των δικαστηρίων της Χώρας κατά το χρονικό διάστημα από την 13-3-2020 μέχρι την 31-5-2020 λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και η υπό κρίση υπόθεση επαναφέρθηκε προς συζήτηση, μέσω της σχετικής πράξεως του Προέδρου Πρωτοδικών Πατρών, στη διαλαμβανόμενη στην αρχή της παρούσας δικάσιμο και ενεγράφη οίκοθεν στο σχετικό πινάκιο με αριθμό ., οπότε εκφωνήθηκε και συζητήθηκε με τη σειρά της από το πινάκιο.

Κατά τη συζήτηση της υποθέσεως, οι πληρεξούσιοι δικηγόροι των διαδίκων ζήτησαν, αφότου ανέπτυξαν προφορικώς τους ισχυρισμούς αυτών, να γίνουν δεκτά όσα μνημονεύονται στα πρακτικά δημόσιας συνεδριάσεως και στις έγγραφες προτάσεις που κατέθεσαν νομοτύπως.

ΑΦΟΥ ΜΕΛΕΤΗΣΕ ΤΗ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ

ΣΚΕΦΘΗΚΕ ΣΥΜΦΩΝΑ ME ΤΟ ΝΟΜO

1. Οι ανακόπτοντες αιτούνται, διά της υπό κρίση ανακοπής, κατά την προσήκουσα εκτίμησή της, να ακυρωθούν, εξαιτίας των εκεί εκτιθέμενων λόγων, αφενός η υπ’ αριθμόν ./2019 διαταγή πληρωμής της Δικαστή του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πατρώνμέσω της οποίας υποχρεώθηκε έκαστος απ’ αυτούς να καταβάλει διαιρετώςως κληρονόμος της διαλαμβανόμενης στο υπό κρίση εισαγωγικό δικόγραφο μητέρας των δύο πρώτων ανακοπτόντων και γιαγιάς της τρίτης και της τέταρτης των ανακοπτόντων, στην καθ’ ης η ανακοπή ανώνυμη τραπεζική εταιρεία το ποσό των 17.527,07 ευρώπλέον συμβατικών τόκων υπερημερίας από την 3-12-2014, εξάμηνου ανατοκισμού και δικαστικής δαπάνης ποσού 300 ευρώ, επί τη βάσει απαιτήσεως εις ολόκληρον, ύψους 105.432,46 ευρώ, πλέον τόκων και εξόδων, της καθ’ ης η ανακοπήπηγάζουσας από την uno actu σύμβαση συνεγγυήσεωςεκ μέρους της παραιτηθείσας του δικαιώματος διζήσεως και ενεχόμενης εις ολόκληρον ως αυτοφειλέτριας προειρημένης κληρονομουμένης, της, στρεφόμενης εναντίον της αναφερόμενης στην ανακοπή πιστούχου ετερόρρυθμης εταιρείας, αξιώσεως στο κατάλοιπο του αλληλόχρεου λογαριασμού της υπ’ αριθμόν ./4-9-2009 έγγραφης συμβάσεως πιστώσεως με ανοικτό (αλληλόχρεο) λογαριασμό, έως το ποσό των 70.000 ευρώ, και αφετέρου η συνεπιδοθείσα, προς τους ανακόπτοντες, κατά την 7-2-2019 και με αντίγραφο εξ απογράφου της προμνημονευθείσας διαταγής πληρωμής, από 5-2-2019 επιταγή προς εκτέλεση, διά της οποίας ο καθένας από τους ανακόπτοντες επιτάχθηκε να καταβάλει στην καθ’ ης η ανακοπή το ως άνω ποσό των 17.527,07 ευρώπλέον συμβατικών τόκων υπερημερίας από την 3-12-2014, εξάμηνου ανατοκισμούδικαστικής δαπάνης ύψους 300 ευρώεξόδων αναγκαστικής εκτελέσεως συνολικού ποσού 43,40 ευρώ και νομιμοτόκως για τα δικαστικά έξοδα και εκείνα της εκτελέσεως από την προειρημένη επίδοση της ανακοπτόμενης επιταγής προς εκτέλεση, όπως επίσης να καταδικασθεί η καθ’ ης η ανακοπή στην καταβολή της δικαστικής δαπάνης της ανακόπτουσας για την παρούσα δίκη.

2. Ενόψει των προπαρατεθέντων, η υπό κρίση ανακοπή, στο δικόγραφο της οποίας σωρεύονται λόγοι κατά του κύρους της προδιαληφθείσας διαταγής πληρωμής και της προμνημονευθείσας επιταγής προς εκτέλεση ως εξώδικης διαδικαστικής πράξεως της προδικασίας της επισπευδόμενης επί τη βάσει της προσβαλλόμενης διαταγής πληρωμής αναγκαστικής εκτελέσεως, παραδεκτώς (ά. 218§1, 585 και 632§6 ΚΠολΔ) εισάγεται προς συζήτηση ενώπιον του καθ’ ύλην και κατά τόπον αρμόδιου Δικαστηρίου τούτου (ά. 7, 9, 12-14, 31, 584, 585, 632§1εδ.α και 933 ΚΠολΔ), προκειμένου να εκδικασθεί με την αρμόζουσα ειδική διαδικασία των περιουσιακών διαφορών (ά. 632§2εδ.β, 937§3, 591 και 614 επ. του ίδιου κώδικα, όπως έχουν κατόπιν του Ν. 4335/2015). Η υπό κρίση ανακοπή, που επιδόθηκε στην καθ’ ης την 12-2-2019 (βλ. την προσκομιζόμενη μετ’ επικλήσεως από τους ανακόπτοντες υπ’ αριθμόν ./12-2-2019 έκθεση επιδόσεως της δικαστικής επιμελήτριας στο Εφετείο Πατρών .), έχει επιπροσθέτως ασκηθεί νομοτύπως και εμπροθέσμως (ά. 632§§ 1 εδ.α, 2 εδ.α, 924, 933§1, 934§στοιχ. α εδ. α, 591§ 1 εδ.α, 122 επ., 144 §§ 1,3, 585 και 215 επΚΠολΔ, όπως έχουν μετά την ισχύ του Ν. 4335/2015, βλ. το άρθρο ένατο αυτού), οπότε πρέπει οι ένδικοι λόγοι ανακοπής να εξετασθούν περαιτέρω ως προς το παραδεκτό, τη νομική και την ουσιαστική βασιμότητά τους (ά. 585, 633§1, 933 επ. και 176 επΚΠολΔ).